Натисни ENTER за търсене или Esc за затваряне
Blog thumbnail

От здрач до зори. Карнавалът във Венеция

От здрач до зори. Карнавалът във Венеция

Blog thumbnail

Карнавалът във Венеция привлича милиони туристи от цял свят. Всяка година той е подчинен на различни теми, които разкриват фантазията и чудесата на природата, като метафора на живота. Независимо къде живее – Европа, Австралия, Океания или Америка, човекът винаги е искал да разкрие магията и тайните на природата чрез митове, легенди и приказки. Затова всяка година маските са вдъхновени от традиционни европейски, арабски, африкански, индийски и монголски приказки и алегории.

Всяка година карнавалът се провежда две седмици преди Пепеляна сряда и завършва точно на Сирни заговезни. Следващата фиеста ще бъде в периода от 16 февруари до 5 март 2019 г. Програмата все още не е обявена.

За пръв път карнавал в Серенисима (както наричат Венеция) се организира през 11. век. Традицията продължава до 18. век, когато градът е в упадък. Тя е възстановена през 1979 г. и оттогава към Венеция се стичат милиони туристи от цял свят, облечени като  Арлекин и Коломбина в стила на  Commedie del’Arte,

Карнавалът е приемник на римските Сатурналии – езически празник в чест на бог Сатурн, свързан с плодородието, земеделието и реколтата за жителите на Лациум.  По времето на Сатурналиите, които се провеждали между 17 и 21 декември, социалните условности падали. Робите се освобождавали от ежедневните си задължения и можели да сядат на трапезата наравно с патрициите, да носят техните дрехи, дори да ги командват. Тогава и богати, и бедни криели лицата си под маски и всеки можел да се забавлява както и с когото си поиска.

 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *