Натисни ENTER за търсене или Esc за затваряне
Blog thumbnail

Цветовете на Индия

Цветовете на Индия

Blog thumbnail

Фестивалът на цветовете е един от най-пищните и почитани в Индия. Той символизира победата на доброто над злото, с него се отбелязва края на зимата и идването на пролетта. Затова винаги започва в първия ден на пълнолуние от месец Фалун, според индуиския календар. Тогава жителите на Матура и Вриндаван в Северна Индия, свързани с владетеля Кришна, пренебрегват кастовите и религиозните си различия и заедно честват плодородието и щедростта на земята и се прекланя пред вечната любов на Радха и Кришна.

В началото Холи е бил ритуал, с който на младоженките се пожелавало щастие, благополучие и плодородие в дома, където отиват. Името означава „изгарям” и за пръв път за него се споменава в античните текстове Jaimini’s Purvamimamsa-Sutras и Kathaka-Grhya-Sutras.

Фестивалът започва със запалването  на ритуален огън, а през следващия ден децата и възрастните излизат от домовете си разпръскват пъстроцветен прах над главите на преминаващите покрай тях, танцуват и си разменят подаръци, изсушени плодове и вкусни сладкиши и се поздравяват с Шуб Холи.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *