Натисни ENTER за търсене или Esc за затваряне
Blog thumbnail

Американска мечта: Ню Йорк, Вашингтон и Бостън

Американска мечта: Ню Йорк, Вашингтон и Бостън

Blog thumbnail

Милиони хора по света искат да сбъднат американската мечта, която е дълбоко залегнала в националната култура и манталитета на всеки американец. В основата на този стремеж за свобода и просперитет е Декларацията за независимостта, според която „всички хора са създадени равни“ с правото на „живот, свобода и преследване на щастието“.  Символи на американската мечта са Ню Йорк, Вашингтон и Бостън.

Ню Йорк е любимият град на света. Милиони хора мечтаят да се събудят в Ню Йорк, както пее в прочутата си песен Франк Синатра. Ню Йорк е чиста енергия. Модерен, шумен, френетичен. Всеки е виждал, макар и на снимка, статуята на Свободата, огромните небостъргачи, оживения трафик, ярките светлини, прочутите мостове. Голямата ябълка (The Big Apple), както го наричат на галено, е дом на най-изящните музеи, на много и разнообразни ресторанти, на дизайнерски магазини, на най-новата музика и забавления.

Бостън е един от най-старите градове в САЩ, възникнал през 1630 г. Мегаполисът търпи огромно развитие през вековете – от средище на чифликчийството до икономически и културен център на Нова Англия и на цялото източно американско крайбрежие. Днес Бостън е голям, модерен, оживен и любопитен. Със своята архитектура от началото на 19 век, небостъргачи, множество музеи, университети и други културни сгради, малки и големи църкви и зелени пространства, градът заема водещо икономическо място за цяла Америка.

Столицата Вашингтон е своеобразен парад на американската история – от купола на сградата на Конгреса, проблясващ под лазурното небе, процесиите с лимузини в деня на Встъпването на президента в длъжност до траурната, печална тържествена смяна на гардовете пред Националното гробище в Арлингтън. Градът, основан през 1791 г., е първата планирана столица в света, целенасочено изградена върху мочурливи гористи места.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *